www.zenoadvies.nl

Beweging in de Zorg

Volgens GGZ nieuws hebben mensen die regelmatig sportief bezig zijn, 50% minder kans op psychische problematiek dan mensen die niet sporten. Het is de conclusie uit het rapport van het Trimbos-instituut, dat in opdracht van VWS is uitgevoerd. Hierin staat ook dat mensen met psychische problematiek sneller herstellen door te sporten. Eén tot drie uur sporten per week is al genoeg om het positieve effect te bereiken, concluderen de onderzoekers.

Medewerkers
Zorg- en onderwijsinstellingen doen er goed aan om hun medewerkers in beweging te krijgen. Volgens het CBS is het ziekteverzuimpercentage in de gezondheidszorg 35% hoger dan het gemiddelde verzuim in Nederland. Anthony van den Berg is initiatiefnemer en hoofdtrainer van de Loopgroep Zeeland en weet als geen ander hoe hij mensen moet motiveren om verantwoord in beweging te komen. Door het geven van een simpele basiscursus, gewoon in een vergaderruimte op het werk, zullen medewerkers ontdekken wat beweging met je doet, dat er voor iedereen een passend programma is en hoeveel energie het oplevert.

Cliënten
Hiernaast geeft Anthony voorlichting over de manier waarop je sportactiviteiten kunt opzetten voor cliënten. Als Runningtherapeut begeleidt hij mensen met psychische en lichamelijke problemen en heeft hij ontdekt hoe belangrijk een passende en cliëntgerichte aanpak is. Samen met de zorgaanbieder kijkt hij naar de mogelijkheden die er zijn om met cliënten te gaan sporten, op een manier waardoor ze dit ook blijven doen en het een onderdeel van hun leven wordt.