info@zenoadvies.nl

HSP begeleiding

Hoog sensitiviteit is een gedragskenmerk dat bij 15 tot 20 procent van de mensen voorkomt. ‘Highly Sensitive Persons’ (HSP) wordt het in de wetenschap genoemd. Waar de meeste mensen zich op één zintuig kunnen richten en de andere prikkels buiten kunnen houden, komen bij hoog sensitieve mensen alle gedachten en gevoelens even hard binnen.

Hoog sensitieve mensen voelen ook sterk het leed van anderen en willen daarom graag iedereen helpen. Hierdoor zijn ze bij veel mensen betrokken, waardoor ze erg gewaardeerd worden, maar wat ook veel energie kost, waardoor ze minder aan zichzelf denken. Ze nemen te veel op hun bordje en wat overblijft nemen ze mee naar huis.

Omdat het gevoel zo sterk is, zijn sensitieve mensen ook gevoelig voor schoonheid. Het is een prachtige eigenschap om zo intens te kunnen genieten van de natuur, muziek, kunst, eten, drinken, vriendschap en de liefde. Het is als een heerlijk gerecht waar iedereen van geniet, maar niet zoveel als de culinaire kok die ieder ingrediënt proeft. Of als het luisteren naar een orkest, waarbij iedereen van dezelfde muziek geniet, maar niet zoveel als de dirigent die iedere noot van ieder instrument hoort. Bij een goede uitvoering komt hij in hogere sferen dan anderen, maar bij een slechte uitvoering werkt dit tegen hem. Zo kunnen sensitieve mensen enorm genieten van alle zintuigelijke prikkels, maar kunnen zij zich hier ook in verliezen. Eten, drank, drugs, seks, gokken en al het andere dat je een fijn gevoel kan geven, kan de zelfmedicatie worden die het verstand moet laten zwijgen.

Hoog gevoeligheid kan een verrijking zijn, maar ook een handicap. Een verrijking omdat deze mensen oog hebben voor detail, diepgaande verbinding kunnen maken met anderen, een sterke verbinding hebben met dieren en met de natuur, zorvuldig en nauwkeurig zijn, inzicht hebben in sociaal gedrag en intuïtief sterk zijn.

Deze geweldige eigenschappen hebben ook een keerzijde. Zo is het niet altijd prettig om de stemmingen van andere personen zo sterk te ervaren. Ook een sterk rechtvaardigheidsgevoel kan soms erg belastend zijn. Perfectionisme kan extra druk leggen op eenvoudige taken en het kost ook soms veel tijd om veranderingen en nieuwe indrukken te verwerken. Door de gevoeligheid voor drukte worden sociale situaties daarom soms liever vermeden. Stress, spanningen en vermoeidheid kunnen vervolgens ook fysieke klachten veroorzaken, zoals maag en darm klachten, hoofdpijn en allergie.

Hoog sensitiviteit is een verrijking als je ermee om leert gaan. Voor hoog sensitieve mensen is het daarom belangrijk om hun eigen handleiding te leren kennen en te snappen waar hun gedrag vandaan komt. Niet alleen om met al die prikkels om te gaan in deze drukke en snelle wereld, maar ook om je niet af te sluiten voor het leven en open te blijven staan voor al het moois dat ieder moment te bieden heeft.

Voor een vrijblijvend gesprek kun je een email sturen naar info@zenoadvies.nl.